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ANNEX 4 
 

DRAFT UNIFIED INTERPRETATION TO MARPOL ANNEX VI 
(MEPC.1/CIRC.795) 

 
 

Regulation 5 
Surveys 
 
Regulation 5.4.4 reads as follows: 
 

".4 For existing ships, the verification of the requirement to have a SEEMP on 
board according to regulation 22 shall take place at the first intermediate or 
renewal survey identified in paragraph 1 of this regulation, whichever is the 
first, on or after 1 January 2013." 

 
Regulation 6 
Issue or endorsement of a Certificates 
 
Regulation 6.4 reads as follows:  
 

"4 An International Energy Efficiency Certificate for the ship shall be issued 
after a survey in accordance with the provisions of regulation 5.4 of this 
Annex to any ship of 400 gross tonnage and above before that ship may 
engage in voyages to ports or offshore terminals under the jurisdiction of 
other Parties." 

 
Regulation 22  
Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP) 
 
Regulation 22.1 reads as follows: 
 

"1 Each ship shall keep on board a ship-specific Ship Energy Efficiency 
Management Plan (SEEMP).  This may form part of the ship's Safety 
Management System (SMS)." 

 
Interpretation: 

 
1 The International Energy Efficiency Certificate (IEEC) shall be issued for both new 

and existing ships to which chapter 4 of MARPOL Annex VI applies. Ships which 
are not required to keep a SEEMP on board are not required to be issued with an 
IECC. 

 
…….. 

  
6 With respect to ships required to keep on board a SEEMP, such ships exclude 

platforms (including FPSOs and FSUs) drilling rigs, regardless of their propulsion, 
and any other ship without means of propulsion but which are fitted with a generator 
and/or pump engine (e.g. tank barges). 
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